Emoties,  Gedachten,  Gestresst,  Verhalen

Het brein filtert jouw unieke koffiebonen

Het NLP Communicatie Model beschrijft het proces wat plaatsvindt in je brein, lichaam en geest. Dat proces loopt van waarneming via de zintuigen, door een intern proces tot aan het gedrag. Het NLP Communicatie Model geeft antwoord op de vragen ‘hoe neem ik de buitenwereld waar en hoe reageer ik daarop’.

Al fietsend door de natuur

Een voorbeeld; Je kent dat wel fiets je heerlijk genietend (gedrag) van de geur van bomen (waarnemen via de neus) en geluid van vogels (waarnemen via de oren) door de natuur begint het plotseling te regenen (informatie uit de buitenwereld). In eerste instantie baal je (via intern proces volgt een reactie op de buitenwereld) dat je nat wordt (waarnemen via gevoel). Het sluit je af (via intern proces volgt een reactie op de buitenwereld) van de geur en het geluid. Ineens breekt de zon door en ontstaat er een gigantische regenboog (informatie uit de buitenwereld). De regen merk je niet meer op, al je aandacht (via intern proces volgt een reactie op de buitenwereld) gaat uit naar de warmte van de zon (waarnemen via het gevoel) en de mooie regenboog (waarnemen via de ogen). Door de zon voelt de regen nu als verkoeling (via het gevoel), de geur van de bomen en geluiden van de volgels zijn weer terug (waarnemen via de neus en oren). Genietend vervolg je weer de fietstocht (gedrag). Je wist het al, na regen komt zonneschijn.

Je doet het allemaal al

Het NLP Communicatie Model is niets nieuws, je gebruikt het proces van waarnemen tot aan gedrag onbewust je hele leven al. Je kunt je daar bewust van maken. Dan zul je betere resultaten kunnen halen, je eigen gedrag kunnen sturen, je stemming en gevoel kunnen verbeteren en de wereld om je heen in je voordeel gaan ervaren.

 • Weten waar het gedrag onbewust door wordt gestuurd
 • Breng in kaart wat jouw filters zijn
 • Bedenk situaties waarin je jouw gedrag wilt verbeteren en ga ermee aan de slag
 • Het NLP Communicatie Model is ook erg handig om bijvoorbeeld toe te passen bij het pubergedrag van je leerling of kind, het goed kunnen beoordelen van de houding van een sollicitant of gewoon voor je eigen persoonlijke ontwikkeling als je meer zelfvertrouwen wilt.

Als je dat wilt is het tijd om verder kennis te maken, vraag hier je gratis gesprek aan..

Processen van Weglaten, Vervormen en Generaliseren

Eerst ontvangen we via onze zintuigen informatie vanuit de buitenwereld. Nog vóórdat die informatie tot ons bewustzijn door kan dringen filtert het brein razendsnel en onbewust die informatie. Er ontstaan daaruit voor jou nieuwe beelden, geluiden, gevoelens, smaak, geuren en gedachten. Je vormt zo jouw eigen en unieke waarheid van de buitenwereld.

Het onbewuste brein laat dus informatie weg zoals in het voorbeeld dat het nog steeds regent maar de fietser het niet meer opmerkt. Het brein vervormt de informatie zoals de fietser verkoeling ervaart ipv nattigheid. Ook wordt er informatie gegeneraliseerd zoals ‘na regen komt zonneschijn’, alsof dat altijd het geval zou zijn.

Je weet nu dat je met de informatie uit de buitenwereld via je zintuigen in je brein onbewust jouw eigen waarheid van de buitenwereld gecreëerd.

Het brein als Koffiemachine

Laten we, als metafoor op de werking van het NLP Communicatie Model, het brein eens zien als een Koffiemachine.

 • Het brein filtert informatie van de buitenwereld tot jouw unieke waarheid van de buitenwereld.
  • Metaforisch: Het brein als koffiefilter filtert de koffiebonen tot jouw koffie, jouw unieke waarheid.
 • Via het brein kunnen we Herinneringen opslaan, Beslissingen nemen, weten we wat extra Belangrijk voor je is in het leven, heb je Overtuigingen over iets waar je sterk in gelooft, leer je Taal, heb je besef van Tijd en Ruimte, Materie en Energie, neem je een Houding aan en heb je Voorkeuren voor gedrag.
  • Al deze eigenschappen van het brein kun je zien als jouw koffiebonen die door het filter van je Koffiemachine gaan.
 • Na het filteren van de eigenschappen van het brein ontstaan in lichaam en geest een bepaalde Stemming (emoties als blij, boos, verdriet, angst) en Fysiologie (de reacties in je lijf als, zweten, spier ont-spanning).
  • De Stemming en Fysiologie bepalen het aroma en sterkte van jouw koffie.
 • Dit alles leidt tot extern gedrag en extern gedrag leidt tot een resultaat in de buitenwereld
  • Jouw Koffiemachine serveert jouw koffie naar buiten als dan niet naar tevredenheid van de ontvangers in de wereld om je heen.

Je kunt je nu misschien voorstellen dat als een bepaalde gebeurtenis uit de buitenwereld in jouw brein steeds dezelfde herinneringen, overtuigingen etc. oproept dat ook hetzelfde effect op je stemming en fysiologie heeft. Metaforisch; Jouw koffiemachine filtert van jouw koffiebonen steeds koffie met dezelfde aroma en sterkte zoals die bij de koffiebonen hoort. Totdat je de aroma of sterkte van de koffiebonen verandert. Het resultaat is wat jij er van maakt.

Moraal van het verhaal

Doordat we de informatie uit de buitenwereld onbewust koppelen aan wat we hebben opgeslagen in het brein maken we er onze eigen waarheid op de buitenwereld van. Die kan natuurlijk nooit de werkelijke buitenwereld weergeven omdat we er iets heel anders van hebben gemaakt.

Met het NLP Communicatie Model kun je jouw gedrag veranderen als je niet tevreden bent over het resultaat. Onderzoek kun je doen in volgorde van Resultaat terug naar Gedrag, Intern proces tot aan de buitenwereld. Je ontdekt bij jezelf wat je in je brein onbewust met de informatie uit de buitenwereld hebt gedaan. Handig voor als de filters van je brein van een mug een olifant maken en er daardoor in je lichaam en geest problemen ontstaan.

Laat een reactie achter


Notice: Undefined index: cookies in /home/nlpschoo/public_html/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/modules/tp-comments-form/module.php on line 1638

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  Notice: Undefined index: cookies in /home/nlpschoo/public_html/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/modules/tp-comments-form/module.php on line 1638

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.