Oefening Rise & Shine


STAP NIET ZOMAAR UIT JE BED, RISE & SHINE

Het Nut: Mogelijk heb je zorgen, voel je je ellendig, heb je verdriet en draag je dat de gehele dag met je mee. Deze oefening zorgt ervoor dat je als herboren uit je bed stapt en bevordert je stemming om je dag mee te beginnen. In plaats van jezelf uit je bed te worstelen met een negatieve mind-set kun je jezelf eerst laten shinen, spring je met plezier uit je bed en gaat de dag met vertrouwen tegemoet. 

Het Wat: Je kunt jezelf zien als één geheel bestaande uit je fysieke lichaam en je geest. Zowel je lichaam en je geest hebben specifieke delen die met elkaar verbonden zijn. Ieder deel heeft naast een fysieke functie ook een mentale functie. Door Stress (mentaal) kunnen bepaalde delen van jezelf geblokkeerd raken waardoor je die delen als het ware mentaal en/of fysiek buiten spel plaatst. Daardoor kun je jezelf onveilig of onzeker voelen en zelfs dat deel letterlijk niet bewegen. Stimuleer je daarentegen de mentale functies van alle delen dan maak je ze vrij van Stress en bevordert dat je stemming en heft dat mogelijk ook fysieke blokkades op. Je vindt de delen met hun functies hieronder.

Het Hoe: Deze oefening doe je als je bijvoorbeeld ligt te piekeren of net wakker begint te worden maar je op je wekker ziet dat je nog een half uurtje hebt. Wat je doet is je gedachten (mentaal) één voor één naar de fysieke delen van je lichaam brengen en de mentale functies ervan benoemen. Als je dat doet probeer die functies dan ook mentaal tot leven te brengen door jezelf een voorstelling te maken van de gewenste werking ervan. Je kunt dat doen door jezelf de mentale functies in te beelden met als eerste de bijbehorende basis kleur. Vul het geheel deel met die kleur zodat het zelfs naar buiten uitstraalt. Probeer daarna ook de beelden, gevoelens en misschien zelfs geluiden en geuren erbij te halen zoals dat deel optimaal functioneert. Fantaseer er gewoon lekker op los.

Soms zul je merken dat je tijdens de oefening wordt afgeleid of zelfs weer in slaap sukkelt, pak dan gewoon de draad weer op waar dat gebeurde en werk alle delen zorgvuldig af. Doe dit iedere dag en je zult merken dat je lichaam en geest jou weer meer en meer als één geheel tot leven brengen. 

  1. Je onderlichaam: fysiek kun je ermee staan en voortbewegen, mentaal biedt het je fysieke veiligheid, moederlijke bescherming, vertrouwen in je gezondheid, - dat je genoeg geld hebt, - je goede vrienden hebt, - dat je een goede relatie met je partner hebt, - dat je een fijn en veilig huis hebt, - dat je goed werk hebt, en dat je vertrouwen in de toekomst hebt. De basiskleur van dit deel is Rood.
  2. Je heupen: fysiek zorgt het ervoor dat je je romp t.o.v. je benen kunt bewegen, mentaal kun je er je emoties en gevoelens door uiten, je sexualiteit laten opbloeien, je eet en drinkt patroon controleren zodat je alleen gebruikt wat je lichaam nodig heeft.De basiskleur van dit deel is Oranje.
  3. Je middel; fysiek biedt het plaats voor een aantal zeer belangrijke organen, mentaal levert het je innerlijke kracht, moraal, zelfcontrole, gevoel van vrijheid en zelfvertrouwen om verder te groeien. De basiskleur van dit deel is Geel.
  4. Je bovenlichaam; fysiek huist er je hart en longen en het vermogen om met je handen te werken, mentaal biedt het je vertrouwen en het vermogen te vergeven, te accepteren en te begrijpen, plezier te hebben en te genieten. De basiskleur van dit deel is Groen.
  5. Je hals: fysiek regelt het je voedsel- en luchtdoorvoer en verbind het je hoofd met je romp, mentaal kun je er je communicatie mee verlichten in denken, toon, woordkeuze en expressie, stimuleert het je te zingen, dansen, spelen of acteren en laat het je ongedwongen complimenten geven en ontvangen. De basiskleur van dit deel is Blauw.
  6. Je hoofd: fysiek biedt het plaats voor zeer belangrijke organen, mentaal besef je waar je toe in staat bent, ervaar je jezelf als een geheel, weet je wat er nodig nu is, heb je gevoel en contact met je omgeving, ken je jouw rol en ervaar je vaderlijke bescherming. De basiskleur van dit deel is Paars.

Als je alle delen hebt doorlopen zeg dat tegen jezelf wat je van deze nieuwe dag in positieve zin verwacht en wat jouw belangrijkste doel van die dag is. Spring vervolgens met diezelfde passie je bed uit en ga ervoor! 

Deze oefening vergt tijd, inleving en herhaling. Kom je er zelf niet uit of wil je er iets over kwijt dan mag je me dat altijd laten weten. Kom in contact met mij.