Ogen Vertellen

Hoe we de informatie ophalen

Heb je er wel eens op gelet wat je ogen doen als je een vraag wordt gesteld? Wss gaan ze de informatie voor je ophalen waar jij die het beste kunt vinden. Jouw zintuigen, horen, zien, voelen, ruiken en proeven hebben die informatie opgeslagen in je brein. We herinneren ons wat we destijds via onze zintuigen hebben waargenomen, of als je het je herinnert kun je het altijd nog ter plaatse creëren.

Je hebt zo je voorkeuren

Maar ja eenmaal opgeslagen heb je het er niet via dezelfde weg ook weer beschikbaar. We zijn als mens erop gericht de dingen te doen op de manier die ons het beste afgaat. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan toch? Zo heb je ook een voorkeur om herinneringen terug te halen. De een gebruikt daarbij beelden (visueel), de ander geluid (auditief), de een voelt het ergens in zijn of haar lichaam (kinesthetisch) en de ander bedenkt het liever en bespreekt dat met zichzelf (auditief digitaal).

Wat je ermee kunt

Nou leuk zul je mss denken maar wat kun je ermee? Hoevaak gebeurt het op een dag dat (je) de ander (je) goed begrijpt? We praten met mensen, lezen dezelfde teksten, kijken naar dezelfde programma’s, luisteren naar dezelfde muziek maar dat wil niet zeggen dat we er ook dezelfde informatie mee vergaren. Hoe mooi zou het zijn als je door alleen al naar iemands ogen te kijken beter begrijpt hoe de ander zijn informatie verzamelt? We zouden op die manier beter aan kunnen sluiten op ieders ‘representatie voorkeur’.

Een voorbeeld

Als je bijvoorbeeld uitlegt hoe jij het probleem wilt aanpakken en je ziet dat die persoon de ogen naar boven richt dan kun je maar beter beelden gebruiken. De persoon die de ogen naar boven richt probeert zich namelijk van de situatie een visuele voorstelling te maken. Als jij dan lekker met hele verhalen komt is de kans groot dat die ander er niets van begrijpt. Jij baalt want je hebt geen medestander voor je oplossing, de ander heeft er weer een probleem bij, begrijp je?

Een plaatje omdat ik nogal visueel ben ingesteld 😉

Om niet alleen met teksten mijn boodschap over te brengen (digitaal) heb ik de oogbewegingen en bijbehorende voorkeuren ook in plaatjes voor je uiteengezet. Hopelijk kun je zo nog meer resultaat boeken met je communicatie en begrijp je beter wat ik en de ander bedoelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Notice: Undefined index: cookies in /home/nlpschoo/public_html/wp-content/plugins/live-composer-page-builder/modules/tp-comments-form/module.php on line 1638

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.